Kuchynský odpad
Mesto Bytča ako jedno z mála miest na Slovensku spustilo zber a zhodnocovanie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu a olejov.
Nové hnedé 140-litrové kontajnery na kuchynský bioodpad a oleje sú umiestnené na vybraných kontajnerových stojiskách na sídlisku a na Úvaži. Nádoby sa budú od 12.1. 2021 pravidelne kontrolovať a okamžite vyvážať, pokiaľ budú plné.
,,Ide o pilotný projekt, v prvých týždňoch budeme sledovať, ako sa kontajnery využívajú, a či ľuďom ich rozmiestenie vyhovuje. Ak by došlo k zmenám, budeme o nich verejnosť informovať,“ uviedol primátor Miroslav Minárčik.
Odpad je potrebné zbierať do biologicky rozložiteľných alebo papierových vreciek a tie ukladať do zbernej nádoby. Mesto Bytča žiada občanov, aby do nádob neukladali odpad v igelitových vreckách. Ak máte odpad skladovaný v igelitovom vrecku, alebo nádobe, v takom prípade je potrebné odpad z vrecka, alebo nádoby vysypať priamo do zbernej nádoby. Znečistený, alebo zmiešaný kuchynský odpad je potrebné potom dotrieďovať a predražuje sa jeho zhodnocovanie.
Kuchynský odpad, ktorý nevytriedime, ale budeme naďalej dávať do zmesového komunálneho odpadu, pôjde na skládku. Pripomíname, že skládkovanie je z ekologického hľadiska najnevhodnejším spôsobom nakladania s odpadom a bioodpad, ktorý sa na skládke nachádza, vytvára skleníkové plyny a znečisťuje povrchové a podzemné vody, pôdu i ovzdušie. A čo je dôležité, cena za uskladnenie sa opäť premietne v poplatku za odpad v roku 2022.
Text a foto: Zdenka Svrčková